buhari
Ziyaretçi
|
 |
« : 24 Temmuz 2007, 15:18:58 » |
|
ERKEĞİN BOŞAMA YETKİSİNİ KARISINA VERMESİ
Hz. Aişe (r.a)'dan; Hz. Aişe (r.a) şöyle demiştir: "Rasulullah (s.a.s) biz kadınlarını muhayyer bıraktı. Biz de Allah'ı ve Rasulünü seçtik. Rasulullah (s.a.s) bunu birşey, yâni; talak saymadı." (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesei) 4- Eğer kişi kadına: "Seç, seç, seç" dese, kadın da: "Ben birinci talak'ı" yahut "ortasını" ya da "sonuncusunu seçtim" dese - İmam Ebu Hanife'ye göre kadın üç talak ile boşanmış olur ve kişinin boşanma niyetine de ihtiyaç yoktur. Çünkü, kişinin sözündeki tekrar, üç talak'a delalet eder. Diğer iki imam ise: "Bir talak ile boşanır" dediler. Çünkü, "birinci", "orta", "sonuncu" gibi deyimler her ne kadar sıra sayıları ise de talaklarda sıra düşünülmediği için, kadının "kendimi birinci" veya "ikinci" veya "ü-çüncü talak ile boşadım" sözleri arasında fark yoktur. Her üçünde de sanki "kendimi bir talak ile boşadım" demiş gibi olur. 5- Eğer kişi, kadına "seç, seç, seç" der ve kadın da yalnız "kendimi seçtim" dese erkek ona üç kere "seç" dediği için üç talak ile boşanmış olur. 6- Eğer kişi kadına: "Seç, seç, seç" der ve kadın da, "Ben kendimi bir talak ile boşadım" dese, bir rec'i talak ile boşanmış olur. 7- Eğer kişi kadına: "Bir talak ile kendini seç" veya "Sen kendini bir talak ile boşayabilirsin" dese ve kadın da: "Ben kendimi seçtim" veya "boşadım" diye cevap verse, bir talak ile boşanır. Bu boşanma rec'i olur. Zeyd b. Sabit oğlu Harice rivayet etti: Zeyd b. Sabit'in torunu Said b. Süleyman ona şunları haber verdi: Ben, dedemin yanında otururken dedemin yanına Ebu Atik'in oğlu Muhammed, iki gözü yaşlı olarak geldi. (Dedem) Zeyd ona: "Bu ne hal?" diye sorunca, o da: - "Boşama yetkisini karıma verdim, o da benden ayrıldı" deyince Zeyd ona: - "Seni böyle davranmaya ne zorladı?" dedi. Adam: - "Kader" cevabını verdi. Zeyd: - "İstersen karına dönebilirsin. 0, yalnız bir talak ile boş olmuştur. Senin ona dönme hakkındır" dedi. (Muvatta)
|