HAKKA DAVET FORUMU

*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. 05 Haziran 2023, 13:11:14

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git

Eğer üye iseniz lütfen üye girişinden giriş yapınız.

Eğer üye değilseniz 10 saniyenizi ayırarak üye olabilirsiniz. 

Dosyaları indirebilmek ve de içerikleri görebilmek için

üye olmanız gerekmektedir.

Yazdır  
Gönderen Konu: ERKEĞİN BOŞAMA YETKİSİNİ KARISINA VERMESİ  (Okunma Sayısı 7767 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
buhari
Ziyaretçi
« : 24 Temmuz 2007, 15:18:58 »

ERKEĞİN   BOŞAMA   YETKİSİNİ   KARISINA   VERMESİ     

Hz. Aişe (r.a)'dan; Hz. Aişe (r.a)   şöyle  demiştir: "Rasulullah   (s.a.s)   biz kadınlarını   muhayyer bıraktı. Biz   de   Allah'ı   ve   Rasulünü   seçtik.   Rasulullah   (s.a.s) bunu  birşey,   yâni;   talak   saymadı."
(Buhari,   Müslim,   Ebu  Davud,   Tirmizi,   Nesei)
4- Eğer kişi kadına: "Seç, seç, seç" dese, kadın da: "Ben birinci talak'ı" yahut "ortasını" ya da "sonuncusunu seçtim" dese - İmam Ebu Hanife'ye göre kadın üç talak ile boşanmış olur ve kişinin boşanma niyetine de ihtiyaç yoktur. Çünkü, kişinin sözündeki tekrar, üç talak'a  delalet  eder.
Diğer iki imam ise: "Bir talak ile boşanır" dediler. Çünkü, "birinci", "orta", "sonuncu" gibi deyimler her ne kadar sıra sayıları ise de talaklarda sıra düşünülmediği için, kadının "kendimi birinci" veya "ikinci" veya "ü-çüncü talak ile boşadım" sözleri arasında fark yoktur. Her üçünde de sanki "kendimi bir talak ile boşadım" demiş  gibi  olur.
5- Eğer kişi, kadına "seç, seç, seç" der ve kadın da yalnız "kendimi seçtim" dese erkek ona üç kere "seç" dediği  için  üç  talak   ile  boşanmış olur.
6- Eğer kişi kadına: "Seç, seç, seç" der ve kadın da, "Ben kendimi bir talak ile boşadım" dese, bir rec'i talak   ile  boşanmış  olur.
7- Eğer kişi kadına: "Bir talak ile kendini seç" veya "Sen kendini bir talak ile boşayabilirsin" dese ve kadın da: "Ben kendimi seçtim" veya "boşadım" diye cevap   verse,   bir  talak   ile  boşanır.   Bu  boşanma  rec'i  olur.
Zeyd b. Sabit oğlu Harice rivayet etti: Zeyd b. Sabit'in  torunu  Said  b.   Süleyman  ona  şunları  haber verdi:
Ben, dedemin yanında otururken dedemin yanına Ebu Atik'in oğlu Muhammed, iki gözü yaşlı olarak geldi. (Dedem)   Zeyd ona:   "Bu   ne  hal?"   diye  sorunca,   o da:
-   "Boşama yetkisini karıma verdim, o da benden ayrıldı"   deyince  Zeyd ona:
-   "Seni  böyle  davranmaya  ne  zorladı?"  dedi.   Adam:
-   "Kader"  cevabını   verdi.   Zeyd:
-   "İstersen karına dönebilirsin. 0, yalnız bir talak ile  boş olmuştur.   Senin ona  dönme  hakkındır"  dedi.
(Muvatta)
buhari
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 24 Temmuz 2007, 15:20:51 »

"SENİN  BOŞANMAN   SENİN   ELİNDEDİR"  DEYİMİ HAKKINDA :

1- Eğer kişi kadına üç talak niyetiyle: "Senin boşanman senin elindedir" dese, kadın da: "Ben kendimi bir kere ile seçtim" dese üç talak olmuş olur. Çünkü, "Ben kendimi bir kere ile seçtim" deyimi kendimi bir defada üç  talak   ile  seçtim  anlamına  gelir.
2- Eğer kişi kadına üç talak niyetiyle: "Senin boşanman senin elindedir" dese, kadın da: "Kendimi bir talak   ile  boşadım"   dese  bir bain  talakla  boşanmış olur.
3- Kişi eğer, "Senin boşanman falancanın geleceği gün senin elindedir" dese ve o falan kimse de geldiği halde akşam oluncaya kadar kadın bilmezse, kadın için muhayyerlik  zamanı  bitmiş olur.
4- Kadının kocası, kadına boşanma yetkisini verdiği veyahut onu muhayyer kıldığı zaman eğer kadın kocasına: "Babamı çağır, ona danışayım" veya "Birkaç kişiyi çağır da onları şahit tutayım" derse bununla muhayyerliği kalkmaz. Çünkü, danışmak doğruyu bulmak, şahit tutmak ta  inkâra  mahal bırakmamak  içindir.
buhari
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 24 Temmuz 2007, 15:21:23 »

"İSTERSEN KENDİNİ   BOŞA"  DEYİMİ  HAKKINDA:

1- Eğer bir kimse karısına: "Kendini boşa" derken, hiçbir niyeti yok veya "bir talak ile" diye niyet eder ve kadın da: "Kendimi boşadım" derse bir talak ile boşanır ve boşanma Rec'i olur. Eğer kadın: "Üç talak ile" der ve kocası da "üç talak ile" diye niyet etmişse, üç talak olmuş  olur.
Malik'e şöyle rivayet edildi: Bir adam Abdullah b.  Ömer'e  gelerek: "Yâ   Eba   Abdurrahman!   Ben  boşama yetkisini karı- -ma   verdim.   O   da  kendisini   boşadı.   Bu konudaki görüşün nedir?"  dedi.  Abdullah  b.  Ömer: -"Ben mi yapıyorum onu? Sen yaptın" karşılığını verdi.
(Muvatta)
2- Eğer bir kimse karısına: "Kendini boşa dese, bu sözünden  bir  daha  geri  dönemez.
3- Eğer kişi karısına: "İstediğin zaman kendini boşa" dese, kadın kendini oturduğu yerde de, yerinden kalktıktan   sonra  da boşayabilir.
4- Eğer bir kimse bir başkasına: "Benim karımı boşa"    dese,    o   kimse   onun   karısını   oturduğu   yerde   de, yerinden kalktıktan sonra da boşayabilir ve kişi bu sözünden geri de dönebilir. Çünkü bu söz vekalet verme olduğu için dönülmesi mümkündür ve aynı yerde yerine getirilmesi de gerekmez. Fakat kişinin kendi karısına: "Kendini boşa" demesi öyle değildir. Zira, bu' kadının kendi şahsı ile ilgili bir tasarrufu olduğu için vekâlet verme olmayıp,   temliktir.
5- Eğer kişi karısına: "İstediğin zaman" yahut "ne zaman istersen benden boşsun" der, kadın da: "Ben istemiyorum" diye cevap verse, kadının bu cevabıyla yetkisi bozulmaz ve oturmakta olduğu yere mahsus olmaz. Çünkü, "istediğin zaman" ve "ne zaman istersen" deyimleri aynı an ve yere mahsus olmayıp bütün zaman ve yerleri kapsar. Bunun için kadın: "Ben istemiyorum" dedikten sonra da ne zaman isterse yine boşanmış olur. Ancak bir talak ile boşanır. Zira, "istediğin zaman" veya "ne zaman istersen" deyimleri her zamanı kapsarsa da "her istedikçe" demek  değildir.
6- Eğer kişi karısına: "Sen benden her istedikçe boşsun" dese, kadın kendini, her istedikçe -üç talak tamam oluncaya kadar- boşayabilir. Fakat bu kadın kendini bir defada üç talak ile boşayamaz. Çünkü, kocası ona: "Nasıl  istersen"  demeyip,  "Her istedikçe"  demiştir.
Sayfa: [1]   Yukarı git

Eğer üye iseniz lütfen üye girişinden giriş yapınız.

Eğer üye değilseniz 10 saniyenizi ayırarak üye olabilirsiniz. 

Dosyaları indirebilmek ve de içerikleri görebilmek için

üye olmanız gerekmektedir.

Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Sitemiz üzerinden erişilebilen şeylerde Allah'ın razı olmadığı şeyler varsa, bunları reddediyoruz.