buhari
Ziyaretçi
|
 |
« Yanıtla #2 : 24 Temmuz 2007, 15:13:27 » |
|
SARİH LAFIZLA YAPILAN BOŞANMA İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
1 - .Yukarıdaki cümlelerden herhangi biriyle -kişi daha fazla bir sayıyı da kasdetse ancak bir talak vaki olur. Çünkü bu deyimler: "Sen benden bir talak ile boşsun" manasını taşırlar. Bunun içindir ki birden fazla bir sayı kastedildiği zaman "Sen benden iki" veya "üç talakla boşsun" demek gerekir. 2 - Eğer bir kimse, karısına, "Sen benden boşsun boş" dedikten sonra, "Ben birincisiyle bir talak, ikincisiyle de bir talak kastettim" derse, kabul olunur. Çünkü ikisi de boşamak için kullanılan deyimlerdir. Bu kimse sanki "Sen benden boşsun, sen benden boşsun" demiştir. Ebu Hureyre (r.a)'den; Rasulullah (s.a.s) şöyle buyurdu : - "Allah, insanların zihninden geçtiği halde konuşmadığı veya fiiliyata çıkarmadığı şeylerde kendilerini sorumlu tutmaz." (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesei) 3- Kadına (Senin başın, senin yüzün veya seniı bedenin benden boş olsun) dendiği zaman kadın boşanmi: olur. Çünkü baş, yüz ve beden kelimelerinin her üçü de şahsın kendisi manasında da kullanılırlar. 4- Eğer kişi karısına: "Sen yarın benden boşsun' derse, kadın tan yerinin ağarmasıyla boşanmış olur. 5- Eğer kişi, bugün evlendiği karısına: "Sen düı benden boşsun" dese, boş olmaz. Çünkü boşanmayı öyle bir zamana bağlıyor ki, o zaman boşama yetkisine sahi] değildir. Cabir (r.a)'den Rasulullah (s.a.s) şöyle buyurdu: "Boşanma ancak nikâhtan sonradır. Azad etme ancak sahip olduktan sonra geçerli olur." (Ebu Davud, El-T ay alisi rivayet etti. Hakim rivayet etti ve Sahih dedi 6- Eğer bir kimse karısına büyük, şehadet ve orta parmaklarını göstererek: "Sen bu kadar boşsun" derse kadın üç talak ile boşanmış olur. Fakat, kişi "bu kadar" demeden parmaklarıyla işaret ederse işaret ettiği parmaklar kaç tane olursa olsun bir talak sayılır. Rasulullah (s.a.s) ayın kâh otuz, kâh yirmidokuz gün sürdüğünü söylemek isterken, on parmağını açarak ve ilkkez "Ay bu kadar, bu kadar ve bu kadardır" buyurmuş ve üçüncü kezde "bu kadardır" deyince bir elinin baş parmağını kapatmıştır., (Buhari, Müslim, Ebu Davud 7- Eğer bir kimse, kendisiyle gerdeğe girdiği ay halini gören karısına "Sen benden üç talak ile sünnete uygun olarak boşsun" der ve bu sözü ile hiçbir şeyi kastetmezse, karısı her bir temizlik halinde bir talak ile kendisinden boşanmış olur. Eğer bu sözü ile "talakların her üçü de birlikte veya her biri bir temizlik halinde vaki olsun" diye kastederse neyi kastetmiş ise öyle olur. B - KİNAYE LAFIZLAR: Talaka (boşanmaya) konulmamı: yâni; o mana için belirlenmediği halde, talak manasındı kullanılan ve diğer manayı da ihtimal tutan kelimeler Kinaye lafızlardandır. "Ehline kavuş", "Benden git muradına er", "Örtün" "Başını ört", "Sen hürsün", "Kendine koca ara", "Seı benim karım değilsin", "Ben senden ayrıyım" gibi. Bunlar talak manasını ifadede açık olmayıp, ona ve diğer manaya gelebilme ihtimali olduğu için o sözlerle talakın meydana gelmesi kocanın niyetine veya boşamadan bahsedilmek gibi karinenin delaletine bağlıdır. Malik'e şöyle rivayet olundu: Irak'tan Ömer b. Hat-tab'a: "Bir adamın, karısına; (ipin boynunda) dediğini yazdılar. Bunun üzerine Ömer (r.a) (Irak'taki valisine): -"Ona, hac mevsiminde benimle Mekke'de görüşmesini söyle" diye yazdı. Hz. Ömer, Beytullah'ı tavaf ederken adı geçen adam Hz. Ömer'le karşılaşıp selâm verince Hz. Ömer: -"Sen kimsin?" diye sordu. 0 da cevaben: -. "Yanına gelmesini emrettiğin kişiyim" deyince, Hz. Ömer: -"Şu Kabe'nin Rabbi için sana soruyorum karına; (ipin boynunda) derken niyyetin neydi?" Adam, Hz. Ömer'e: -"Buradan başka bir yerde sorsaydın gerçeği söylemezdim. Bu sözümle karımı boşamayı kastettim" deyince Hz. Ömer: -"Hüküm istediğin gibi olmuştur (yâni; karın senden boştur)" dedi. (Malik,"Muvatta") Kinayeler iki kısım olup bir kısmı ile rec'i boşanma vaki olur ve bir talaktan fazla vaki olmaz. Bunlar da: "Günlerini say", "Rahminin boş olduğunu öğren" ve "Sen birsin" deyimleridir. Çünkü birinci deyim, "İddetini bekle" manasında olabildiği gibi "Senin ömründen ancak sayılı günler kalmıştır" manasında da olabilir. Eğer kişi, bu deyimi kullanırken birinci manayı kastederse, "Seni boşadım" demek olduğu için onunla bir talak vaki olur, bu talak ta rec'i'dir. İkinci deyimde "Rahminin boş olduğunu öğrendiğin zaman evlenebilirsin" manasında olabildiği gibi "Rahminin boş olduğunu öğrendiğin zaman seni boşayacağım" manasında da olabilir. Eğer kişi birinci manayı kastederse "seni boşadım" demek olduğu için onunla bir talak vaki olur ve vaki olan talak rec'i'dir. Üçüncü deyim de; "Sen bir talak ile boşsun" manasında olabildiği gibi "Sen benini gözümde birsin" manasında da olabilir. Eğer kişi birinci manayı kastederse kadın kendisinden bir talak ile ve rec'i olarak boşanmış olur. Çünkü bu deyimlerin hepsi de "Sen benden boşsun" manası yerine geçer. Ağızla söylendiği zaman nasıl üç talak dahi kaste-dilse de sadece bir talak vaki oluyorsa bu da öyledir. Kinayenin geri kalan deyimleri ise, eğer kişi onlarla boşanmayı kastederse boşanma bain (yâni; kadının iddeti devam etse de, kocasının yeni bir nikâh akdi yapılmadan karısına dönemiyeceği boşanma) olarak ve bir talak vaki olur. Eğer kişi onlarla üç talak kastederse üç talak, iki talak kastederse bir talak ve fakat boşanma bain olarak vaki olur. Rasulullah (s.a.s) evlendiği bint-ül Cüne ile gerdeğe girdiği zaman Rasulullah'a: -"Sen'den Allah'a sığınırım" dediğinde Rasulullah: -"Çok büyük birisine sığındın. Ailenin yanına dön" buyurdular. (Buhari, Müslim) Hadis-i Şerifte Rasulullah (s.a.s)'in kadına; "ailenin yanına dön" şeklinde söylemiş olduğu sözü boşama niyetiyle söylemiştir. Bu söz niyete bağlı olmasaydı Buhari ve Müslim'de geçen hadiste Rasulullah (s.a.s) Kâb b. Mâlik"e: "Hanımını ailesine gönder" dediğinde Kâb b. Mâlik: "Boşayayım mı yâ RasulAllah?" demezdi.
|