buhari
Ziyaretçi
|
 |
« : 24 Temmuz 2007, 09:42:25 » |
|
BİRDEN FAZLA KADINLA EVLİ OLAN KİMSENİN HANIMLARI ARASINDA ADALETİ GÖZETMEK
1- Bir kimsenin iki karısı bulunursa -ister ikisi de kız, ister dul, ister biri kız biri dul olsun- onları bir tutarak sıra ile yanlarında yatması gerekir. Ebu Hureyre (r.a)'den Rasulullah (s.a.s)'in şöyle buyurduğu rivayet edildi: -"İki zevcesi olup ta birine meyleden ve diğerini ihmal eden kimse, kıyamet gününde bir yanı felçli ola rak kalkar." (Ebu Davud, Tirmizi, Nesei, İbni Mace, Ahmed) İbni Hibban ve Hakim bu hadis için Sahih dediler. Aişe (r.a)'dan: Rasulullah (s.a.s) kadınları arasında taksim yaparken adalet gösterir ve şöyle derdi: -"Yâ Rabbi! Bu benim mâlik olduğum şeylerdeki taksimimdir. Bunun için, senin mâlik olup ta benim mâlik olmadığım hususta beni sorumlu tutma." (Ebu Davud, Tirmizi, Nesei, İbni Mace, Ahmed) İbni Hibban ve Hakim bu hadis için Sahih dediler. 2- Kişi, eşleri yanında kaçar gece yatması huşu sunda muhayyerdir. Zira kendisine vacip olan," sadece bir tutmaktır. Bir tutmanın şeklini tâyin etmek ise kendisine aittir. Kendisine vacip olan, eşlerini bir tutması da cinsel ilişki de olmayıp sadece eşit zamanlarda yanlarında yatmadadır. Zira, cinsel ilişki, uyanan cinsel arzunun bir sonucu olduğu için elde olmayan bir şeydir. Hz. Aişe (r.a)'dan: -"Rasulullah (s.a.s) zevceleri arasında taksim yaparken yanımızda kalmakta bir tercih -yapmazdı. Az gün olurdu ki, hepimizi ziyaret etmiş olmasın. Cinsi münasebette bulunmadan her zevcesine gelir, sonra sırası olan kadına girer ve onun yanında geceyi geçirirdi." (Buhari, Ebu Davud, Ahmed) 3- Kişi, bir yolculuğa çıkmak istediği zaman karılarının eşitlik hakkı sakıt olur. Kişi aralarında istedi ğini seçip beraberinde götürebilir. Fakat aralarıda kura çekip kendisine kura isabet edeni beraberinde götürmesi daha iyidir. Hz. Aişe (r.a)'dan: -"Rasulullah (s.a.s) sefere çıkmak istediği zaman, zevceleri arasında kura çeker, ok hangisine düşerse, onu beraberinde götürürdü." (Buharif- Müslim, Ebu Davud, Nesei) 4- Karılardan birinin, kendi sırasını bir başkasına bağışlaması caizdir. Hz. Aişe (r.a)'dan: -"Hiçbir kadın ahlâk ve davranışı bakımından bana. Şevde'den daha sevimli değildir. Yaşlandığı zaman: -"Yâ RasulAllah! Ben seninle olan günümü Aişe'ye bıraktım" dedi. Bu sebeple Rasulullah (s.a.s) Aişe için, kendi günü ve Şevde'nin günü olmak üzere iki gün ayırmıştır." (Buhari, Müslim)
|