HAKKA DAVET FORUMU

*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. 05 Haziran 2023, 14:29:48

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git

Eğer üye iseniz lütfen üye girişinden giriş yapınız.

Eğer üye değilseniz 10 saniyenizi ayırarak üye olabilirsiniz. 

Dosyaları indirebilmek ve de içerikleri görebilmek için

üye olmanız gerekmektedir.

Yazdır  
Gönderen Konu: BİRDEN FAZLA KADINLA EVLİ OLAN KİMSENİN HANIMLARI ARASINDA ADALETİ GÖZE  (Okunma Sayısı 5909 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
buhari
Ziyaretçi
« : 24 Temmuz 2007, 09:42:25 »

BİRDEN  FAZLA  KADINLA  EVLİ  OLAN  KİMSENİN  HANIMLARI ARASINDA  ADALETİ   GÖZETMEK

1- Bir kimsenin iki karısı bulunursa -ister ikisi de kız, ister dul, ister biri kız biri dul olsun- onları bir  tutarak   sıra  ile  yanlarında  yatması   gerekir. Ebu Hureyre (r.a)'den Rasulullah (s.a.s)'in şöyle buyurduğu   rivayet  edildi:
-"İki zevcesi olup ta birine meyleden ve diğerini ihmal eden kimse, kıyamet gününde bir yanı felçli ola rak  kalkar."
(Ebu  Davud,   Tirmizi,   Nesei,   İbni  Mace,   Ahmed)
 İbni  Hibban  ve  Hakim  bu  hadis  için  Sahih  dediler.
Aişe   (r.a)'dan:
Rasulullah (s.a.s) kadınları arasında taksim yaparken   adalet  gösterir ve   şöyle  derdi:
-"Yâ Rabbi! Bu benim mâlik olduğum şeylerdeki taksimimdir. Bunun için, senin mâlik olup ta benim mâlik  olmadığım hususta  beni  sorumlu  tutma."
(Ebu  Davud,   Tirmizi,   Nesei,   İbni  Mace,   Ahmed)
İbni Hibban  ve  Hakim  bu  hadis   için  Sahih  dediler.
2- Kişi,   eşleri   yanında   kaçar   gece yatması   huşu sunda muhayyerdir. Zira kendisine vacip olan," sadece bir tutmaktır. Bir tutmanın şeklini tâyin etmek ise kendisine aittir. Kendisine vacip olan, eşlerini bir tutması da cinsel ilişki de olmayıp sadece eşit zamanlarda yanlarında yatmadadır. Zira, cinsel ilişki, uyanan cinsel arzunun   bir  sonucu olduğu  için  elde olmayan  bir şeydir.
      Hz.  Aişe  (r.a)'dan:
      -"Rasulullah (s.a.s) zevceleri arasında taksim yaparken yanımızda kalmakta bir tercih -yapmazdı. Az gün olurdu ki, hepimizi ziyaret etmiş olmasın. Cinsi münasebette bulunmadan her zevcesine gelir, sonra sırası olan kadına  girer ve onun yanında  geceyi geçirirdi."
(Buhari,   Ebu Davud,   Ahmed)
3- Kişi, bir yolculuğa çıkmak istediği zaman karılarının eşitlik hakkı sakıt olur. Kişi aralarında istedi ğini seçip beraberinde götürebilir. Fakat aralarıda kura çekip kendisine kura isabet edeni beraberinde götürmesi  daha  iyidir.
Hz.   Aişe   (r.a)'dan:
-"Rasulullah (s.a.s) sefere çıkmak istediği zaman, zevceleri arasında kura çeker, ok hangisine düşerse, onu  beraberinde götürürdü."
(Buharif- Müslim,   Ebu Davud,   Nesei)
4- Karılardan birinin, kendi sırasını bir başkasına  bağışlaması  caizdir.
Hz.   Aişe   (r.a)'dan:
-"Hiçbir kadın ahlâk ve davranışı bakımından bana. Şevde'den  daha  sevimli  değildir.  Yaşlandığı  zaman:
-"Yâ RasulAllah! Ben seninle olan günümü Aişe'ye bıraktım" dedi. Bu sebeple Rasulullah (s.a.s) Aişe için, kendi günü ve Şevde'nin günü olmak üzere iki gün ayırmıştır."
   (Buhari,   Müslim)
Sayfa: [1]   Yukarı git

Eğer üye iseniz lütfen üye girişinden giriş yapınız.

Eğer üye değilseniz 10 saniyenizi ayırarak üye olabilirsiniz. 

Dosyaları indirebilmek ve de içerikleri görebilmek için

üye olmanız gerekmektedir.

Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Sitemiz üzerinden erişilebilen şeylerde Allah'ın razı olmadığı şeyler varsa, bunları reddediyoruz.